Βασιλοτροφία-Μέθοδος Cloake

Για τους μελισσοκόμους με περιορισμένο αριθμό κυψελών, οι παραδοσιακές μέθοδοι για την εκτροφή βασιλισσών είναι συχνά ανέφικτες λόγω του μεγάλου αριθμού κυψελών που απαιτούνται. Η μέθοδος με το καπάκι Cloake (board), είναι μια από τις μεθόδους που σάς επιτρέπει να παράγετε βασίλισσες υψηλής ποιότητας χρησιμοποιώντας μία μόνο δυνατή κυψέλη ως  εκκίνησης βασιλοκελιών αλλά και τελικής επεξεργασίας των βασιλοκελιών. Χρησιμοποίησα αυτήν τη μέθοδο για πρώτη φορά το 2019 με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το καπάκι Cloake είναι ένα κομμάτι μελισσοκομικού εξοπλισμού που δημιουργεί μια άνω είσοδο μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου σώματος κυψελών. Είναι τοποθετημένο πάνω από ένα διάφραγμα βασίλισσας και έχει ένα αφαιρούμενο «δάπεδο» που επιτρέπει στον μελισσοκόμο να διαχωρίσει εντελώς τις δύο κυψέλες. Όταν αφαιρεθεί το πάτωμα, οι εργάτριες μπορούν να ταξιδέψουν σε όλη την κυψέλη, ενώ η βασίλισσα παραμένει παγιδευμένη κάτω από το καπάκι. Η κατασκευή αυτού του καπακιού αλλά και η συναρμολόγηση του είναι αρκετά εύκολη. Θα χρειαστείτε ξυλεία ακόμα και από παλέτες, ένα πλαστικό διάφραγμα βασίλισσας και μια λαμαρίνα ή λεπτό κόντρα πλακέ.

Κόψτε τις σανίδες πάχους 2 εκατ. ως εξής:

• Σανιδάκια τεμάχια 2: 49 cm X 3 cm

• Σανιδάκια τεμάχια 2: 41,5 cm X 6,4 cm

• Σανιδάκια τεμάχια 2: 37,5 cm X 6,4 cm

• Σανιδάκι τεμάχιο 1: 36 cm X 2,8 cm

Οι παραπάνω διαστάσεις είναι για μια κατασκευή εμπορίου όπως η φωτογραφία 5. Εγώ συναρμολόγησα τα μέρη όπως φαίνεται παρακάτω. Χρησιμοποίησα ξύλα από παλέτα και τα προσάρμοσα στις διαστάσεις ορόφου δεκάρας κυψέλης, τα συνέδεσα με κόλλα ξύλου και μηχανικό συρραπτικό. Οι πατούρες στα σανιδάκια 49Χ3 (φωτογραφία 4), έγιναν με ρούτερ.

Φωτογραφία 1

Φωτογραφία 2

Στην πλευρά αυτή στερεώστε ένα διάφραγμα βασίλισσας πλαστικό! χρησιμοποιώντας κοντές βίδες γυψοσανίδας.

Φωτογραφία3

Φωτογραφία 4

Κατασκευάστε το διαχωριστικό. Κόψτε ένα κόντρα πλακέ 19 3/8 x 14 1/8 ″. Εγώ χρησιμοποίησα ένα κομμάτι λαμαρίνα που είχα στη διάθεση μου. Θα πρέπει να φροντίσετε να γλιστράει ελεύθερα στις πατούρες της φωτογραφίας 4, του πλαισίου Cloake ώστε να είναι απροσπέλαστο από τις μέλισσες όταν μπαίνει.

Φωτογραφία 5

Με το πλαισιοκαπάκι Cloake στο χέρι, επιλέξτε μια δυνατή κυψέλη από την οποία θέλετε να φτιάξετε τις βασίλισσες σας. Αυτή η κυψέλη πρέπει να είναι τουλάχιστον δυόροφη. Επιλέξτε μια κυψέλη που έχει τα χαρακτηριστικά που θέλετε να συμπεριλάβετε στις νέες βασίλισσες σας. Συνήθως θεωρώ καλή κυψέλη αυτήν που δεν έχει επιθετικά μελίσσια, αυτήν που ο γόνος καλύπτει τα πλαίσια απ’ άκρη σε άκρη, την ανοχή στα παράσιτα και τη συλλογή μελιού σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη φυλή μελισσών. Τώρα είμαστε έτοιμοι να μεγαλώσουμε μερικές βασίλισσες. Η διαδικασία δεν είναι δύσκολη, αλλά ο προσεκτικός συγχρονισμός των βημάτων είναι απαραίτητος. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτού του συστήματος. αυτή είναι η μέθοδος χωρίς εμβολιασμό που χρησιμοποιώ με καλά αποτελέσματα.

Αφού ολοκληρώσαμε την κατασκευή του καπακιού-πλαισίου Cloake, ας δούμε τώρα πως θα το χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε νέες βασίλισσες.

Ημέρα 1:

Εντοπίζουμε την διώροφη κυψέλη που έχει την «καλή» βασίλισσα.

Διαχωρίζουμε τους δύο ορόφους, βρίσκουμε τη βασίλισσα και την βάζουμε στον κάτω όροφο. Εναλλακτικά, αν δεν βρίσκουμε τη βασίλισσα, βάζουμε μεταξύ των δύο ορόφων βασιλικό διάφραγμα, περιμένουμε πέντε μέρες και επιθεωρούμε την κυψέλη. Στον όροφο που εντοπίζουμε αυγά, βρίσκεται και η βασίλισσα. Τον όροφο αυτό βάζουμε κάτω. Εδώ προφανώς φαίνεται και η ευκολία κινητών πάτων στις κυψέλες. Πάνω από τον κάτω όροφο, βάζουμε το πλαισιοκάπακι Cloake που φτιάξαμε, με την είδοδο του στην πίσω πλευρά από αυτήν που είναι η είσοδος της κυψέλης και με το διάφραγμα

Created with GIMP

Σχήμα 1.

βασίλισσας να βλέπει τον κάτω όροφο. Πάνω από το πλαισιοκαπάκι βάζουμε τον

πάνω όροφο χωρίς να βάλουμε το διαχωριστικό νοβοπάν. (Σχήμα 1). Φροντίζουμε

να μετακινήσουμε στον πάνω όροφο τρία-τέσσερα πλαίσια με φρέσκο (ανοικτό) γόνο από τον κάτω και τα σημαδεύουμε με έναν μαρκαδόρο. Περιστρέφουμε την κυψέλη κατά 180 μοίρες και κλείνουμε την κανονική είσοδο της. Οι μέλισσες τώρα θα έχουν είσοδο, αυτήν του πλαισιοκαπακιού, ενώ η βασίλισσα είναι στον κάτω όροφο αποκλεισμένη.

Ο επαναπροσανατολισμός τους για τη νέα είσοδο θα γίνει εύκολα, οι νεαρές μέλισσες τροφοί θα ανέβουν στον πάνω όροφο μέσω του διαφράγματος για να περιποιηθούν τον ανοικτό γόνο, ενώ οι συλλέκτριες αλλά και οι λοιπές μέλισσες, θα μπαινοβγαίνουν από την νέα είσοδο. Δεν βάζουμε τη λαμαρίνα ή κόντρα πλακέ αποκλεισμού.

Ημέρα 2

Τοποθετούμε την λαμαρίνα ή κόντρα πλακέ στο πλαισιοκαπάκι Cloake. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να αποκλείσει τις μέλισσες του κάτω ορόφου εμποδίζοντας τες να περάσουν στον πάνω όροφο δημιουργώντας έτσι δύο ξεχωριστές αποικίες και ταυτόχρονα ανοίγουμε την κανονική είσοδο! Αφήνουμε την κυψέλη για 24 ώρες.

Αυτό το βήμα δείχνει την ιδιοφυΐα του σχεδιασμού του πλαισιοκαπακιού Cloake. Οι μέλισσες στον κάτω όροφο, μπορούν να βγουν από την κυψέλη μόνο από την πίσω είσοδο (κανονική) που άνοιξε πρόσφατα. Ωστόσο, οι συλλέκτριες μέλισσες έχουν μάθει να μπαίνουν κατά την επιστροφή τους στην κυψέλη μέσω της μπροστινής εισόδου του πλαισίου Cloake. Επιστρέφοντας οι συλλέκτριες στην κυψέλη μπαίνουν στον πάνω όροφο δημιουργώντας τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού μελισσών στον όροφο αυτό. Το πλήθος μελισσών είναι ως γνωστόν το κλειδί για την δημιουργία  άριστης βασίλισσας.

Ημέρα 3:

1). Αφαιρούμε τα πλαίσια του καλυμμένου γόνου που εγκαταστήσατε και σημαδέψαμε την Ημέρα 1, τινάζουμε τις μέλισσες που είναι πάνω τους στον πάνω όροφο και στη συνέχεια, τοποθετούμε τα πλαίσια πίσω στον κάτω όροφο. Αν υπάρχουν βασιλοκελιά που ξεκινούν σε αυτά τα πλαίσια, τα καταστρέφουμε. Εάν δεν υπάρχει χώρος για αυτά τα πλαίσια στην κάτω αποικία, απλώς προσθέστε έναν άλλο όροφο κάτω από το πλαισιοκαπάκι Cloake. Φροντίστε να γεμίσετε τα κενά του ορόφου με πλαίσια άκτιστα.

 2) Μετακινήστε ένα πλαίσιο φρέσκου (μη καλυμμένου) γόνου από την κάτω αποικία στην άνω αποικία. ΠΡΟΣΟΧΗ: Φροντίστε να μην είναι πλαίσιο πλαστικής κηρήθρας γιατί δεν θα μπορέσετε να κόψετε με μαχαίρι τα βασιλοκελιά!!!

3) Αυτό το βήμα είναι προαιρετικό, αλλά αξίζει τον κόπο: Προσθέστε έναν τροφοδότη στον πάνω όροφο και γεμίστε το με σιρόπι ζάχαρης 1: 1. Προσθέστε και ένα κιλό υποκατάστατο γύρης . Αφήστε την κυψέλη για 24 ώρες. Μέχρι αυτή τη στιγμή, οι μέλισσες στον πάνω όροφο συνειδητοποιούν ότι είναι χωρίς βασίλισσα και θα αρχίσουν να δημιουργούν βασιλοκελλιά από προνύμφες μιας ημέρας στο πλαίσιο γόνου που μόλις μετακινήσαμε στον πάνω όροφο. Αφαιρέσαμε τα αρχικά πλαίσια γόνου από την άνω αποικία, έτσι ώστε η άφθονη τροφοδοσία των μελισσών να εστιάσει την προσοχή της βασίλισσας στο ένα πλαίσιο που διαθέτει.

Ημέρα 4:

1). Ελέγχουμε τον πάνω όροφο. Το πλαίσιο του γόνου που βάλαμε την Ημέρα 3 θα πρέπει να έχει ξεκινήσει μια σειρά από κελιά έκτακτης ανάγκης. Εάν όχι, περιμένετε μία ακόμη ημέρα πριν συνεχίσετε τη διαδικασία. 2) Εάν έχουν ξεκινήσει άφθονα βασιλοκελιά, αφαιρέστε τη λαμαρίνα από το πλαισιοκαπάκι Cloake. Σημειώστε πόσα κελιά έχουν ξεκινήσει. Μόλις ξεκινήσουν τα κελιά βασίλισσας, οι μέλισσες θα τα τελειώσουν, ακόμη και αν υπάρχει βασίλισσα. Αφαιρώντας την πλακέτα δαπέδου, επαναφέρουμε την αποικία στην αρχική της διαμόρφωση.

Ημέρες 5 – 10:

1) Μην ανοίγετε και ενοχλείτε την κυψέλη. Οι μέλισσες θα ολοκληρώσουν το χτίσιμο των βασιλοκελιών. Εάν κινήσετε τα βασιλοκελιά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι νεαρές βασίλισσες μπορεί να υποστούν ζημιά.

Ημέρα 11:

1) Προετοιμάστε τις παραφυάδες σας. Σε κάθε παραφυάδα 5 πλαισίων μεταφέρουμε 2-3 πλαίσια με ώριμο γόνο (καλυμμένο), μέλισσες, μέλι και γύρη. Εάν δεν έχουν άφθονο φαγητό, φροντίστε να τους δώσετε 1: 1 σιρόπι ζάχαρης και ένα κιλό υποκατάστατο γύρης. Μειώστε την είσοδο στις παραφυάδες, καθώς θα έχει λίγες μέλισσες για να αποτρέψουν πιθανή λεηλασία, ειδικά εάν δεν υπάρχει νεκταροροή στην περιοχή σας εκείνη τη περίοδο. Την 4η ημέρα, σημειώσαμε πόσα κελιά είχαν ξεκινήσει. Προετοιμάστε τόσες παραφυάδες όσες χρειάζονται για να βάλετε από δύο βασιλοκελιά σε κάθε μια απ’ αυτές.

Ημέρα 12:

1) Ανοίξτε την κυψέλη αναπαραγωγής. Χρησιμοποιήστε ένα αιχμηρό μαχαίρι για να κόψετε προσεκτικά τα κελιά της βασίλισσας από το πλαίσιο του πάνω ορόφου. Μεταφέρετε απαλά τουλάχιστον δύο βασιλοκελιά σε κάθε παραφυάδα. Χρησιμοποιήστε τον αντίχειρά σας για να δημιουργήσετε μια εσοχή κοντά στην κορυφή στο κερί ενός από τα πλαίσια στην παραφυάδα και στη συνέχεια τοποθετήστε απαλά τα βασιλοκελιά μέσα στο κερί. Βεβαιωθείτε ότι το κάτω μέρος του βασιλοκελιού (η κορυφή) είναι στραμμένο προς τα κάτω και ότι δεν εμποδίζεται η κορυφή του από κηρήθρα. Πιθανότατα θα έχετε περισσότερα βασιλοκελιά από ότι έχετε παραφυάδες. Σε αυτήν την περίπτωση, βάλτε κι άλλα βασιλοκελιά στις παραφυάδες σας έως ότου εξαντληθούν όλα.

Εάν έχετε επιπλέον κελιά, επικοινωνήστε με φίλους μελισσοκόμους και χαρίστε  τους βασιλοκελιά.

2) Αφαιρέστε το πλαισιοκαπάκι Cloake και επιστρέψτε την είσοδο στην αρχική κατεύθυνση, εάν θέλετε.

Ημέρα 15:

Οι βασίλισσες θα εκκολαφτούν στις παραφυάδες την 15η ημέρα περίπου.

Ημέρα 20:

Η βασίλισσα που εκκολάφθηκε πρώτη σε κάθε παραφυάδα θα φύγει για τις πτήσεις ζευγαρώματος γύρω στην Ημέρα 20.

 Ημέρα 33:

Επιθεωρήστε τις παραφυάδες. Εάν η βασίλισσα εκκολαφθεί και ζευγαρώσει με επιτυχία, θα δείτε τα αυγά σ’ αυτές.

ΑΡΧΗ