Apis Mellifera, Raw Honey

Μενού

Υπο Κατασκευήν ©: Βασίλειος Καψής

Μέθοδοι Ανάπτυξης και Αύξησης παραγωγής

Μετά από τόσα θαυμάσια που άκουσα για τον σημαντικότερο επικονιαστή της Γης την Μέλισσα αποφάσισα να ασχοληθώ με την μέλισσα. Την επομένη της απόφασης μου, έψαξα να βρώ σεμινάρια μελισσοκομίας που πραγματοποιούνται από Πανεπιστημιακά Εργαστήρια, ή Μελισσοκομικούς συλλόγους.

Έψαξα στο Internet και βρήκα αρκετά. Είναι σημαντικό να ξεκινήσεις με γνώστες της Μελισσοκομίας με επιστημονικές γνώσεις και κυρίως να εξασκηθείς με μελίσσια πρακτικά, με την καθοδήγηση των έμπειρων, εκτός από το να βλέπεις θεωρητικά στον πίνακα τα περί την μέλισσα. Φυσικά τα βιβλία είναι απαραίτητος βοηθός στο ταξίδι που ξεκινάς.

Βρήκα ένα σεμινάριο στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας για αρχάριους και άρχισα να το παρακολουθώ. Παρόμοια σεμινάρια γίνονται και στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσαλονίκης.

Η συνεχής παρατήρηση της μέλισσας μέσα και έξω από την κυψέλη, βοηθά στην εξοικίωση αλλά και την κατανόηση της συμπεριφοράς, αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το υπέροχο αυτό έντομο. Βέβαια καλό είναι το άνοιγμα της κυψέλης να γίνεται με μέτρο και μόνον εφόσον είναι απαραίτητο. Η παρατήρηση εξωτερικά, στην είσοδο της κυψέλης, πολλές φορές είναι αρκετή για να καταλάβουμε αν το μελίσσι είναι σε καλή κατάσταση ή όχι.

Αφού μάθουμε το μελίσσι μας, μπαίνουμε στον πειρασμό να το αναπτύξουμε και να εξασφαλίσουμε περισσότερη και καλλίτερη παραγωγή. Παρακάτω θα δούμε τις κυριώτερες μεθόδους που προσφέρει η μοντέρνα μελισσοκομική βιβλιογραφία. Βάσει αυτών, ο καθένας μπορεί να κάνει τις τροποποιήσεις του, αλλά και τις προσθήκες που νομίζει καλλίτερες, για την περιοχή και την συμπεριφορά των μελισσών του.

Μέθοδος Farrar

Μέθοδος Dunham