Κηφήνας

Το πιο παρεξηγημένο μέλος της οικογένειας των μελισσών. Αναπόσπαστο και απαραίτητο για την επιβίωση του σμήνους. Ο κηφήνας δεν έχει πατέρα. Προέρχεται από ένα μη γονιμοποιημένο αυγό της βασίλισσας. Φυσικά και τα αυγά μιας ωοτόκας εργάτριας βγάζουν κηφήνα. Μιας εργάτριας οι ωοθήκες αφυπνίζονται όταν το μελίσσι στερηθεί τη βασίλισσα του και γεννούν αγονιμοποίητα αυγά. Οι κηφήνες έχουν σώμα κοντύτερο και πιο χοντρό από αυτό της βασίλισσας. Τα μάτια τους είναι μεγάλα και ενώνονται σχεδόν στην κορυφή της κεφαλής τους.

Προσφέρουν εκτός από την αναπαραγωγή του μελισσιού και αρκετές εργασίες μέσα στην κυψέλη, οπότε η έννοια του τεμπέλη που αποδόθηκε στο όνομα τους μάλλον έχει πλέον καταρριφθεί. Οι κηφήνες ζούν από 20 έως 30 ημέρες, αλλά και περισσότερες όταν υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες. Οι νεογέννητοι κηφήνες τρέφονται από τις εργάτριες την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους και μετά μόνοι τους με μέλι. Δεν έχουν κεντρί και η προβοσκίδα τους είναι πολύ κοντή.

Η παραγωγή των κηφήνων σε ένα κανονικό μελίσσι, αρχίζει νωρίς την άνοιξη και τελειώνει αρχές του φθινοπώρου. Σε έλλειψη μελιτοφορίας, η εκτροφή τους σταματά από τον Αύγουστο μήνα. Τα νομαδικά μελίσσια που μετακινούνται συνεχώς σε διαφορετικές μελιτοφορίες, έχουν κηφήνες σχεδόν όλο το χρόνο.

Ορφανές κυψέλες όπου ωοτοκούν εργάτριες, ή κυψέλες με γερασμένες βασίλισσες, έχουν μεγάλο αριθμό κηφήνων. Οι βασιλοτρόφοι διατηρούν κάποιες τέτοιες κυψέλες για παραγωγή κηφήνων καλής ποιότητας. Οι κηφήνες γονιμοποιούν τη βασίλισσα εν πτήσει.

Γονιμοποίηση Βασίλισσας εν πτήσει.
ΑΡΧΗ